Matchning

5 gode råd til matchningsprocessen

5 gode råd til matchningsprocessen

Af Vanessa Wolter

 

 

Hos KMP+ House of Mentoring definerer vi mentoring som en gensidig læringsproces, hvor både mentor og mentee lærer gennem deres indbyrdes samarbejde. Et succesfuldt samarbejde kræver imidlertid det rigtige match mellem mentor og mentee, og her kommer den vigtige matchningsproces ind i billedet. For hvad er et godt match?  

 

 

Kemi og tillid
”Et godt match er et match, hvor både mentor og mentee får det ønskede udbytte af samarbejdet og hvor kemien og tilliden er der,” siger matchningsekspert Lise Krogh Løvschal, seniorkonsulent og partner hos KMP+ House of Mentoring, der med mange år i branchen har solid erfaring med både matchning og udvælgelse af egnede mentorer.


Det rette menneskemateriale
For Lise Krogh Løvschal svarer udvælgelsen af egnede mentorer fuldstændig til den rekrutteringsproces, man som potentiel nyansat skal igennem hos virksomheder og organisationer. Og ligesom man oftest kører jobsamtaler ansigt til ansigt, inviterer Lise altid potentielle mentorer forbi til en personlig samtale, når hun har ansvaret for matchningsprocessen. ”Det er vigtigt at sikre, at man har fat i det rette menneskemateriale,” pointerer hun. ”Jeg matcher både efter faglighed og personlig baggrund. Det vigtigste hos en mentor er, at vedkommende viser ægte interesse for andre mennesker. Mentoring bør være drevet af andet end forretningsmæssige rekrutteringsinteresser. Essensen af mentoring er faglig og personlig sparring og dialog i et tillidsfuldt rum, og det kræver at begge parter involverer sig og vil processen.”

 

5 gode råd til matchningsprocessen

Det kan dog være svært at vide, hvad man bør fokusere på i matchningsprocessen, men Lise Krogh Løvschal kommer her med 5 råd til at sikre et godt match mellem mentor og mentee:

1. Afhold en dybdegående personlig samtale med mentor før matchning

– det giver et bedre indtryk af, hvem mentor er som person og gør det lettere under matchningen at vurdere, om der vil være god kemi i det enkelte match.

2. Match mentee med en mentor der selv har gennemgået en progression, der svarer til den, mentee befinder sig i eller efterspørger

– det danner god basis for erfaringsudveksling og sparring i mentor/mentee-parret.

3. Match mentee med en mentor, der har tilstrækkelig personlig indsigt og erfaring i forhold til, hvad mentee har brug for

– i forhold til work-life-balance og jobudvikling kan mentee have brug for faglig såvel som personlig sparring.

4. Lad ikke branchen være afgørende for et match

– se derimod på progression og generelle erfaringer hos mentor – mentor og mentee kan lære meget af hinanden uden at være fra samme branche, og det kan ligefrem være en fordel ikke at dele branche eller faglighed.

5. Sørg for at få afstemt forventningerne mellem mentor og mentee

– forventningsafstemningen skal helst være klar helt fra begyndelsen af mentorforløbet, så begge er enige om udbyttet og varigheden af forløbet, hyppigheden af møder m.m.

 

Læs mere om matchning af mentor og mentee: Kan en algoritme lave det perfekte mentor/mentee-match

 

Copyright © KMP+ House of Mentoring

Print Friendly, PDF & Email
Posted in Matchning
Please fill all widget settings!